The H. Chambers Company

Clients & Work

  • The University of Texas Golf Club
    Austin, Texas

BACKGROUND

The new 24,000 square-foot Clubhouse for The University of Texas Golf Club was envisioned to complement the existing 18-hole golf course and pavilion overlooking the Texas Hill County near Lake Travis, while offering first-class amenities to its members.

Chambers realized the club’s vision by respecting the vernacular materials and style of the Texas hill country.

OUR APPROACH

Chambers realized the club’s vision by respecting the vernacular materials and style of the Texas hill country. The clubhouse features Austin limestone columns, stained heavy timber beams and stone paving to convey strength and solidity. The interior architecture of the clubhouse features Austin limestone walls in both natural and honed finishes, timber fir trusses with high ceilings and a magnificent two-story stone fireplace in the living room.

RESULTS

The Grill and Bar Lounge offer intimate gathering spaces with stone fireplace, distressed oak floor, stained wood ceiling and heavy timber ceiling beams. The expansive Stone Patio wraps around the golf course side of the clubhouse, offering both covered and outdoor dining, and is flanked by an outdoor fireplace on one end and a more intimate circular fire pit adjacent to a small creek. The original golf shop and snack bar building was remodeled into the club's fitness facility, which is outfitted with state-of-the-art aerobic and weight training equipment. Men's and women's locker rooms and the 2,000-square-foot Pro Shop will continue the Texas-themed with similar finishes and materials throughout.