The H. Chambers Company

Clients & Work

  • Biltmore Forest Country Club
    Asheville, North Carolina

BACKGROUND

After completing a master planning exercise for Biltmore Forest Country Club and garnering the support of the membership, Chambers was selected by the club to provide architecture and design services for the implementation of the plan. The architectural and interior renovation of this historic 1920’s club included the Grille Room, Jake’s Bar & Lounge, Private Dining Room, Men’s Lounge, Swing Room and Golfer’s Turn.

Responding to history and traditions while at the same time providing an updated and “fresh” look...

OUR APPROACH

Essential to the design was an aesthetic upgrade of the Grille Room as well as the renovation of Jake’s Bar & Lounge. While these upgrades enhanced the ambiance of the spaces, functional improvements were also made in order for the two dining areas to work in concert when a larger event occurs at the club. Jake’s Bar was expanded into the adjacent Lounge by removing a wall that previously separated the spaces. The bar itself was rotated 180 degrees in order to open up the floor plan for this space, allow natural light to fill the room, and ultimately establish this area as the new heart of the club. The Private Dining Room was designed to create a more formal space for fine dining, as well as a place for small unique events at the club, such as wine dinners.

Chambers also developed a new Golfer’s Turn and expanded kitchen, which now services both the Turn and Men’s Lounge (previously the only option for golfers). Located adjacent to the Men’s Lounge, Locker Room and Swing Room (an area between the Turn and Men’s Lounge typically utilized in conjunction with the Men’s Lounge, but also available to be closed off for special events), the new Turn provides an inviting, casual place for all members to take refuge during a round of golf, and also introduces new offerings, including a “Grab-n-Go” counter.

RESULTS

Chambers took expert care to ensure that all new architectural elements replicate the existing elements in these spaces, so that bars, paneling, door casings, book cases, and the portions of the exterior façade seamlessly appear as though they have always been there. The interior design and architecture responded to both the history and traditions of the property with traditional elements, while at the same time providing an updated and “fresh” look that resonates with members of all ages for years to come.